Mine bedstere!

20130429_184435(0)Langt om længe fremme i det jydske!

Den ene af mine dejlige bedstere, har fødselsdag idag. Jeg føler mig så dejligt priviligeret over HVER dag, HVERT sekund & HVERT minut jeg har dem. Jeg havde tegnet et kort til hende. Hun blev helt vildt glad. Det er fedt! Men samtidig er det svært at ta’ imod. Mine bedestere er de eneste der igennem mit liv der har støttet mig 100%. Især kunstnerisk. Jeg føler mig enormt ydmyg over det & bliver dybt taknemmelig, men samtidig bliver jeg &så en smule genert. Jeg har indimellem svært ved at tro på at det er mig de roser eller at det er MIN kunst! 😉

IMG_20130425_162613Det er lidt det samme når folk kommer & roser mig for mine billeder. Jeg har fået rigtig meget positiv feedback på min foto-side på FB. & Jeg bliver VILDT glad, samtidig med at det er lige før at jeg står & kigger mig omkring for at se om det VIRKELIG, ER, mig folk mener! 😉

Da jeg var barn, var det MEGET min søster der fik ros for sine tegninger af mine forældre. Jeg forstår det udmærket, for hun er virkelig god til at tegne virkeligheds-tro. Det er jeg ikke. Jeg tegner mere ‘skæve’ tegninger. Sjov & spas tegninger.

Men det endte så med at jeg lidt opgav at tegne. Så kastede jeg mig over det at ta’ billeder i stedet. Da jeg gik på min første efterskole, fik jeg lov til at låne min fars gamle spejlrefleks. & efterskolen, havde sit eget mørkekammer. Det endte med at jeg nærmest rykkede derned i mørkekammeret i stedet 😉

Selv ikke billederne fik jeg særlig meget feedback på af mine forældre. Men mine bedstere, har ALTID, støttet mig meget. & været meget opmuntrende! 🙂

Jeg er taknemmelig for at jeg har BEGGE mine bedstere! & at de er friske! Især fordi at min familie ikke er særlig stor. Så det er skrøbeligt et eller andet sted. Det er &så derfor at jeg griber HVER chance jeg får for at komme over til det jydske! Jeg slår &så over i jydsk LIGESÅ SNART jeg træder af toget! Det er IKKE ENGANG noget jeg tænker over. Det er en refleks. & der er altså IKKE noget som den jydske humor! Dejlig sort! Dejlig sarkastisk! & dejligt ironisk! 😉

A 3877

Der er altså heller ikke noget bedre end, at høreom ÆGTE historiske ting, fra folk der selv har oplevet det! Fx., har jeg ofte set Matador sammen med mine bedstere. & det er vildt fantastisk at sidde & høre deres kommenter til. At høre om deres minder. At høre dem fortælle om deres oplevelser under anden verdenskrig. Fx., da Danmark blev befriet d. 5 maj. Min bedstemor tjente på en gård. & der da det blev officielt at Danmark var befriet d. 5 maj. Bad gårdejerne min bedste om at blive hjemme & passe DERES børn. Mens DE tog ind & fejrede befrielsen.

Jeg tabte underkæben! & spurgte hende om hun var seriøs. Ja lød svaret. & jeg blev harm. En af de ALLER-STØRSTE begivenheder i Danmarks historie, &, så blev hun bedt om at passe DERES møgunger! Men som hun sagde, så var det vilkårene dengang. Det er jo rigtig nok, men alligevel!!!

Men det er altså noget HELT SPECIELT at HØRE de historier i stedet for at læse sig til dem. Hun har &så fortalt mig hvordan hendes far (min oldefar), ofte, fulgte hende tilbage på gården hvor hun tjente, når hun havde været hjemme i sine fri-weekender, under krigen. Han brød sig ikke om at hun skulle gå alene under de vilkår. For man kunne jo IKKE vide hvad der ville ske! Om de kunne finde på at være urimelig eller hvad. I gårdens port, stod der, altid en tysk vagt. For på den gård, hvor min bedste tjente, havde tyskerne kommet & krævet at få stuehuset. Det er ‘sjovt’ at høre de historier. At høre HVORDAN DET I VIRKELIGHEDEN var.

Min bedste har &så fortalt HVOR TYDELIG opdeling var. Man snakkede IKKE med tyskerne. Man gik i en stor bue UDEN OM dem.

A 3947

De var jo ‘de onde’ & de førte IKKE noget godt med sig! Men en dag, hvor hun havde stået & til beredt mad, havde hun set en af de tyske soldater stå ude i gården & leget med en af gårdens børn. Min bedste havde IKKE gjort eller sagt noget. Men normalt måtte børnene IKKE mænge sig med soldaterne for deres forældre. Da krigen var slut, var den soldat kommet over til min bedste & havde takket hende. Hun havde instinktivt, kunne mærke, HVOR MEGET, soldaten havde savnet sin familie hjemme. & derfor IKKE sagt noget.

Så det var jo IKKE KUN, de lande tyskerne besætte, som led. Det var ALLE. & min bedste medmenneskelighed, havde for den soldat, gjort en kæmpe forskel. & måske gjort det en smule nemmere, at komme igennem krigen for soldaten!

Et smil, eller, at man lader en soldat snakke med et barn, kan gøre en stor forskel & gøre tingene nemmere i meget svære situationer. For jeg syntes at jeg, er, blevet fodret med HVOR forfærdelige tyskerne var, dengang jeg var barn & hørte om krigen i skolen. Den historie, gav mig et nyt perspektiv, gjorde at jeg så tingene en smule anderledes.

Min bedstefar har også fortalt mig mange fede & sjove historier. Fx., om hvordan han som 13-årige mødte Josephine Baker & fik et kys af hende, da han voksede op på Falster. Han har udover det &så MANGE ANDRE, gode historier. Jeg kan fortabe mig FULDKOMMEN i dem. Det er en del af Danmarks historie. En del af MIN historie!

& heldigvis har jeg stadig muligheden for at få dem fortalt. Høre dem & mærke dem. Jeg har det indimellem som om at jeg åbner en levende historie bog! 🙂

A 3851

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s